Αθλητίατρος

Σε τι εξειδικεύεται ένας αθλητίατρος / αθλίατρος;

Ουσιαστικά ο αθλητίατρος ή αλλιώς αθλίατρος ανήκει στο κλάδο της αθλητικής ιατρικής και αποσκοπεί στη πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τα αθλήματα και που περιλαμβάνουν φυσική δραστηριότητα. Ένας αθλητίατρος είναι αρμόδιος έτσι ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει το αν θα μπορέσει ένας αθλητής να συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά αθλήματα μέσω του επιπέδου της φυσικής του κατάστασης. Επιπλέον ένας αθλητίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις και εκτιμήσεις έτσι να εντοπιστεί κάποιο τυχόν ιατρικό θέμα που σχετίζεται με το άθλημα ή και να συμβουλέψει κατά των προπονήσεων όπως για παράδειγμα στη περίπτωση κάποιου καρδιακού προβλήματος. Επιπροσθέτως ένα αθλητίατρος μπορεί να δημιουργήσει προγράμματα διατροφής για έναν αθλητή ανάλογα με το άθλημα που ασκεί και τις ανάγκες του σώματος του, να περιθάλψει τραύματα που έγιναν κατά την άσκηση του αθλητή κα. Τέλος μπορεί να αναφέρει την εκτίμηση του για περιστατικά που σχετίζονται με αναβολικά  στους αθλητές.

 

 

Αθλητίατρος
Αθλητίατρος

Ποιοι αθλητές μπορούν να θεραπευτούν από έναν αθλητίατρο;

Ένας αθλητίατρος συχνά αντιμετωπίζει ασθένειες που σχετίζονται με τραυματισμούς κατά την διάρκεια των αθλημάτων όπως παραδείγματος χάρη τυχόν βλάβες σε συνδέσμους και αρθρώσεις, παραμορφώσεις, πόνο στην επιγονατίδα, στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα, κατάγματα, μυοσκελετικοί τραυματισμοί και τραυματισμοί στο κεφάλι.

Μέθοδοι και διαδικασίες που χρησιμοποιεί ένας αθλητίατρος.

 Μέσα στις πολλές αρμοδιότητες ενός αθλητιάτρου είναι και η εκτίμηση του για τη ψυχική και φυσική υγεία των αθλητών και έτσι παρέχει βοήθεια σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού και κατά συνέπεια μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών που μπορεί να σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ένας αθλίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις όπως τεστ κοπώσεως και θεραπείες όπως πάγος, συμπίεση και ανύψωση  και ενέσεις κορτικοστεροιδών.

Πότε θα πρέπει ένας ασθενής να επισκεφτεί κάποιος αθλητίατρο;

Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί κάποιον αθλίατρο

  • αν χρειάζεται πιστοποιητικό για τη φυσική του κατάσταση έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο άθλημα που έχει επιλέξει,
  • σε περίπτωση ανάρρωσης από κάποιον τραυματισμό
  • και επίσης σε περίπτωση που θέλει ο αθλητής να χρησιμοποιήσει αθλητική θεραπεία για να αντιμετωπίσει ή να γίνει πρόληψη ή διαχείριση μίας χρόνια ασθένειας που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη φυσική δραστηριότητα.

Your health is always our priority. Check our services for more information

Useful Links

Subscribe Now

Don’t miss our future updates! Get Subscribed Today!

Translate »