Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Γυναικολόγος-μαιευτήρας  είναι ο ιατρός που ασχολείται με την υγεία της γυναίκας. Συγκεκριμένα ο γυναικολόγος-μαιευτήρας εξετάζει την ανατομία και το ενδοκρινολογικό αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Τον γυναικολόγο επισκέπτονται γυναίκες ηλικίας 13 -15 ετών και άνω. Κάθε ηλικίας γυναίκα συνιστάται να επισκέπτεται το γυναικολόγο όχι μόνο όταν αισθανθεί κάποια ενόχληση ή παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο αλλά  μία φορά το χρόνο για έναν προληπτικό έλεγχο. Αυτό διότι όπως  είναι γνωστό η πρόληψη σώζει ζωές. Όσο το δυνατόν νωρίτερα παρατηρηθεί κάτι τόσο το γρηγορότερα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθούν άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Η υγεία μιας γυναίκας είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στάδια τα ζωής της. Από τη παιδική ηλικία έως και τη τρίτη ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες πρέπει να επιλέγουν έναν γυναικολόγο που τους εμπνέει εμπιστοσύνη και νιώθουν άνετα μαζί του μιας και θα τις παρακολουθεί και θα τις φροντίζει μια ζωή σε όλα τα στάδια της ζωής τους. 

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Στις νεαρές ηλικίες τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι οι πόνοι στη περίοδο, οι μέθοδοι αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ο ανώμαλος κύκλος που αντιμετωπίζουν.  Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ανησυχούν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, κύστες στις ωοθήκες, ινομυώματα, πολύποδες και γενικά ότι έχει σχέση με την επιθυμία τους να γίνουν μητέρες. Ενώ ακόμα μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση και τη κλιμακτήριο.

Τεστ Παπ

Κάθε χρόνο ο προληπτικός έλεγχος που κάνει ο γυναικολόγος περιλαμβάνει το Τεστ Παπ. Τεστ Παπ είναι μια γυναικολογική εξέταση που ανιχνεύει την ύπαρξη προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων, δηλαδή καρκίνου.  Πέρα από αυτό με το τεστ παπ εξετάζουμε την ορμονική κατάσταση του τραχήλου,  ανιχνεύσουμε  λοιμώξεις του κόλπου και τραχήλου καθώς επίσης και  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσημάτα. Το τεστ αυτό είναι αναγκαίο να διενεργείται σε ηλικίες μεταξύ 21 – 65 ετών ή όποτε άλλοτε ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας.

Είναι μια ολιγόλεπτη διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στο ιατρείο. Προηγουμένως συνιστάται να μην έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν την εξέταση και να γίνει μετά το τέλος της περιόδου.Ακόμα θα πρέπει να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κολπικές πλύσεις ή άλλα φαρμακευτικά συσκευάσματα  πριν την εξέταση.

Η διαδικασία της εξέτασης Τεστα Παπ είναι απλή. Αρχικά η γυναίκα αφαιρεί τα ρούχα της και φοράει την ειδική ποδιά, έπειτα ξαπλώνει τοποθετώντας τα πόδια της στις υπάρχουσες βάσεις. Ο γυναικολόγος ύστερα της τοποθετεί κολποδιαστολέα, ένα εργαλείο που βοηθάει το γιατρό να δει τον τράχηλο και να τοποθετήσει μέσα σε αυτόν ένα ειδικό βουρτσάκι για να συλλέξει  δείγμα. Έπειτα ο γιατρός αφαιρεί το κολποδιαστολέα και δίνει το δείγμα για εξέταση στον κυτταρολόγο. Αν έπειτα από την εξέταση προκύψουν ανησυχητικά ευρήματα ο γυναικολόγος θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Υπέρηχος

Ένας επιπρόσθετος γυναικολογικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται ετησίως εκτός του τεστ παπ είναι ο υπέρηχος. Μέσω του υπέρηχου ελέγχουμε τη κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών. Για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα συνίσταται ο υπέρηχος να γίνεται μετά το τέλος της περιόδου εκτός αν απαιτείται άμεσα λόγω προβλημάτων υγείας. Σε αυτή τη περίπτωση ο υπέρηχος γίνεται οποιαδήποτε ημέρα ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο υπέρηχος ή αλλιώς υπερηχογράφημα γίνεται ενδοκολπικά ή κοιλιακά χωρίς καθόλου πόνο.

Ενδοκολπικά γίνεται σε γυναίκες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ κοιλιακά σε όσες δεν έχουν ξεκινήσει ή όταν χρειάζεται μια πιο ευρεία απεικόνιση. Στον ενδοκολπικό υπέρηχο έχουμε πιο κοντινή απεικόνιση καθώς φτάνει σε κοντινό σημείο από τη μήτρα και τις ωοθήκες. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του κοιλιακού υπέρηχου η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι γεμάτη, γι΄αυτό το λόγο ο γυναικολόγος θα σας ζητήσει να πιείτε αρκετό νερό πριν την εξέταση.

πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τις μικρότερες ηλικίες είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ορμονική διαταραχή που προκύπτει από αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων, κάποιο πρόβλημα στις ωοθήκες ή/και το μεταβολισμό.

Συμπτώματα

  •    Ανωμαλία περιόδου
  •    Τριχοφυϊα
  •    Ακμή
  •    Αυξημένο βάρος

Διάγνωση

            Η έγκαιρη διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολύ σημαντική ώστε να καθοριστεί η ανάλογη θεραπεία.

            Οι  πολυκυστικές ωοθήκες γίνονται αντιληπτές μετά από εξέταση του γυναικολόγου. Καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ανωμαλίας περιόδου,  βαθμού τριχοφυϊας, Εφόσον λοιπόν έχουμε τα πρώτα δείγματα έπειτα ακολουθούν οι εξετάσεις σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου. Ορμονικές εξετάσεις,  μέσω λήψης αίματος και υπέρηχος, ώστε να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις στις ωοθήκες.

Αφού υπάρξει διάγνωση ότι η γυναίκα πάσχει από  πολυκυστικές ωοθήκες, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ανάλογα αν η γυναίκα θέλει να μείνει σύντομα έγκυος ή όχι. Αν είναι νεαρή και δεν έχει σκοπό να μείνει άμεσα έγκυος ακολουθεί λήψη αντισυλληπτικών χαπιών σε χαμηλή δοσολογία. Σε αυτή τη περίπτωση αν ανησυχείτε για τυχόν αρνητικές επιδράσεις των φαρμάκων αυτών, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας. Η επιστήμη έχει προοδεύσει δημιουργώντας αντισυλληπτικά χάπια με χαμηλές πιθανότητες παρενεργειών.

Σε αντίθετη περίπτωση που μια γυναίκα πάσχει από πολυκυστικές ωοθήκες και θέλει άμεσα να αποκτήσει παιδί μπορεί να ακολουθήσει τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Υπογονιμότητα

Ενώ ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τις γυναίκες είναι η γονιμότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες προσπαθούν σε τακτική βάση να μείνουν έγκυες και δε τα καταφέρνουν, τόμε μιλάμε για υπογονιμότητα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών καταφέρνουν να μείνουν έγκυες στους 12 πρώτους μήνες. Έπειτα το 50% περίπου  επιτυγχάνει εγκυμοσύνη στους 3 με 6 μήνες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, η μια στις 4 περίπου σε 1-2  μήνες. Όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για υπογονιμότητα.  Καθώς όσο μικρότερη είναι τόσο μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης έχει. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρέπει οι προσπάθειες να γίνονται με προγραμματισμό τις γόνιμες μέρες της γυναίκας.

Βεβαία δεν είναι απαραίτητο ότι όταν υπάρχει υπογονιμότητα ευθύνεται η γυναίκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη γυναίκα αλλά υπάρχουν  και περιπτώσεις της τάξεως του 20-30% που ευθύνεται ο άντρας ή και οι δύο. Σύμφωνα με έρευνες μετά την ηλικία των 35 εμφανίζεται η υπογονιμότητα. Η σύγχρονη γυναίκα έχει άλλες προτεραιότητες, την καλλιέργεια της προσωπικότητάς της και την καριέρα της, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επιθυμία της να αποκτήσει  παιδί. Έτσι περνάνε τα χρόνια και μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις σε μικρότερης ηλικίας γυναίκες ανεξήγητης υπογονιμότητας.Τα κύρια αίτια υπογονιμότητας είναι προβλήματα στις ωοθήκες, στο τράχηλο,στη μήτρα, στις σάλπιγγες ή αλλού.

 

υπογονιμότητα
ανδρική υπογονιμότητα

 

Στον άντρα από την άλλη υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει η κακή ποιότητα ζωής, η διατροφή, προβλήματα στο σπέρμα,  στους όρχεις, ορμονικά, λειτουργικές ανωμαλίες ή λήψη φαρμάκων.

Μετά από εξετάσεις ο γιατρός θα διαγνώσει την αιτία και θα ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία. Λήψη φαρμάκων, εξωσωματική γονιμοποίηση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι λύσεις στις μέρες μας είναι πολλές, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Απλά αρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο γιατρό.

Εμμηνόπαυση

Μια περίοδο που βασανίζει μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση στην ουσία είναι η φάση κατά την οποία μπαίνει μια γυναίκα όταν παύει η αναπαραγωγική της περίοδος. Στη φάση αυτή  η γυναίκα βιώνει ορμονικές και ανατομικές μεταβολές. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες 48 έως 52 ετών. Από ποια ηλικία θα μπει ακριβώς σε εμμηνόπαυση η γυναίκα εξαρτάται από ποια ηλικία ξεκίνησε η πρώτη της περίοδο, τη διατροφή της, εάν έχει τεκνοποιήσει, η ποιότητα ζωής της, αν καπνίζει και η διάρκεια του κύκλου της.

Οι επιπτώσεις που εμφανίζει η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια . Κάποιες από τις επιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

  •             Διακοπή περιόδου
  •             Ξηρότητα κόλπου
  •             Έξαψη κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος
  •             Εφίδρωση
  •             Ταχυκαρδία
  •             Αυξημένοι παλμοί
  •             Νευρικότητα
  •             Κόπωση
  •             Απώλεια μνήμης
  •             Μείωση ή απώλεια επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα
  •             Συχνές και απότομες μεταβολές της διάθεσης
  •             Ακράτεια

Επίσης ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση. Όταν μια γυναίκα πάσχει από οστεοπόρωση έχει αδύναμα , χαμηλής πυκνότητας οστά. Όταν  οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση  η απώλεια της πυκνότητας των οστών γίνεται μεγαλύτερη, γι αυτό χρειάζεται έγκαιρη πρόγνωση ώστε να αποφευχθούν χειρότερα μελλοντικά προβλήματα, καθώς τα οστά γίνονται εύθραυστα με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Όπως καταλαβαίνετε η φάση της εμμηνόπαυση είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη γυναίκα με πολλές επιπτώσεις στη ζωή της γι αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να αντιμετωπιστεί καταλλήλως βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Your health is always our priority. Check our services for more information

Useful Links

Subscribe Now

Don’t miss our future updates! Get Subscribed Today!

Translate »